Британският премиер Борис Джонсън се изправя пред вот на доверие от съпартийците

...
Британският премиер Борис Джонсън се изправя пред вот на доверие от съпартийците
Коментари Харесай

Борис Джонсън се изправя пред вот на доверие

Британският министър председател Борис Джонсън се изправя пред вот на доверие от съпартийците си от Консервативната партия довечера, съобщава " Ройтерс ".

Председателят на групата " Комитет 1922 " Греъм Брейди съобщи, че е бил прехвърлен прагът от 15% от депутатите тори, които желаят избор на доверие към Джонсън.

През уикенд министър председателят беше освиркан по време на церемонията във връзка платинения празник за 70-годишнината от коронясването на кралица Елизабет Втора.

За да бъде пожелан избор на доверие към Джонсън, би трябвало минимум 54 консервативни членове на Народното събрание да изискат от Брейди да инициира това.

Брейди е отпред на " Комитет 1922 ", сплотяващ консервативните депутати, които не заемат постове в държавното управление. Засега не е ясно какъв брой от тях са изпратили писма до ръководителя на комитета.

Джонсън стана министър председател на Великобритяния през 2019 година Той обаче не се оправи с натиска в резултат на т.нар.  " Партигейт " - абсурда с празненствата, провеждани в офиса и резиденцията му на " Даунинг стрийт ", до момента в който страната беше в непоколебим локдаун поради пандемията.

За да бъде отхвърлен Джонсън от поста си, в поддръжка на това ще би трябвало да гласоподават 180 депутати консерватори, което някои считат за мъчно за реализиране.

Британският външен министър Лиз Тръс разгласи през днешния ден, че ще поддържа английския министър председател при вота на доверие.

Премиерът има моята 100% поддръжка в днешното гласоподаване и аз мощно предизвиквам сътрудниците да го поддържат, написа тя в Туитър. " Той се изрече за възобновяване от COVID-19 и поддържа Украйна в лицето на съветската експанзия. Той се извини за позволените неточности. Сега би трябвало да се съсредоточим върху икономическия напредък ", упорства Тръс.

Джонсън се сблъска с редица призиви от опозицията и от личната си партия да подаде оставка заради така наречен скандал " Партигейт ", откакто вътрешно следствие откри, че той и негови чиновниците са се наслаждавали на купони с алкохол в нарушаване на строгите ограничаващи ограничения, постановени от английското държавно управление.

Първоначално министър председателят отхвърли да е имало незаконни празненства и увери, че всички правила са спазени. Впоследствие обаче той се извини за случая, но отхвърли да подаде оставка, заявявайки, че умишлено не е направил каквито и да било нарушавания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР